SUSEn uusi sertifiointiohjelma on jaettu neljään ratkaisualueeseen, jotka pohjautuvat:

  • palvelinkäyttöjärjestelmään SUSE Linux Enterprise
  • ohjelmistopohjaiseen levyjärjestelmään SUSE Enterprise Storage
  • pilvipalveluun SUSE OpenStack Cloud
  • keskitettyyn palvelinhallintaan SUSE Manager.

Jokaisessa ratkaisualueessa on kaksi testitasoa, administrator (SCA) ja engineer (SCE). Administrator-tason testit koostuvat pääasiallisesti monivalintakysymyksistä. Pilvipalveluiden administrator-testi sekä kaikki engineer-testit ovat hands on -toteutuksia, joissa kokelasta pyydetään toteuttamaan palvelimen ylläpitotehtäviä tai palveluiden konfigurointia.

Testien yksityiskohtaiset esittelyt, vaatimukset ja testiohjeet löytyvät osoitteesta https://training.suse.com/certification/

SUSEn sertifiointiohjelman perusidea on, että osaaminen on tärkeämpää kuin muistaminen.

Sertifioinnin hyödyt

Linux-jakeluja on nykyään kymmenittäin. Ne voivat olla toiminnoiltaan melkoisen erilaisia, mutta silti perustoiminnallisuus on pitkälti yhtenäinen. Tehokkaimmillaan yksittäisen palvelimen tai palvelinsovelluksen ylläpito toteutetaan komentoriviltä tai muokkaamalla konfiguraatiotiedostoa.

Toinen vaihtoehto on käyttää nykyisiä X-pohjaisia graafisia hallintasovelluksia, jotka ovat kehittyneet erittäin laadukkaiksi. Niiden avulla ylläpito on yleisellä tasolla helpompaa, kun sovelluskohtaista syntaksia ei tarvitse muistaa ulkoa.

Sertifiointi on osoitus henkilökohtaisesta osaamisesta. Myös työnantaja hyötyy työntekijän sertifioinnista, sillä osaaminen on todennettu ja täyttää tietyt kriteerit. Lisäksi yritys voi hyötyä liittymällä SUSEn partner-ohjelmaan, jolloin työntekijöiden sertifioinnit parantavat yrityksen saamaa palvelutasoa, tuotehinnoittelu alentuu jne.

Testityypit

Testejä on siis kahdentyyppisiä: monivalinta ja hands on. Monivalintatesteissä on yleensä 60-70 kysymystä ja testiaika 90 minuuttia. Hands on -testin kesto on yleensä 150 minuuttia ja vaadittavia konfiguraatiotehtäviä (käyttäjien luontia, tiedosto-oikeuksien hallintaa, palveluiden määrittelyä jne.) sen verran, että ne on tuossa ajassa perustellusti toteuttavissa. Mikäli jotakin yksittäistä asetusta tms. ei muista ulkoa, on mahdollista käyttää esim. komentokohtaista man-sivua, sillä käyttöjärjestelmän oma dokumentaatio on käytettävissä.

Osaaminen on tärkeämpää kuin muistaminen! Internet-yhteyttä tai muita ulkoisia apuvälineitä ei saa käyttää.

Testin rekisteröinti ja testiympäristö

Palveluun rekisteröidytään henkilökohtaisella tunnuksella osoitteessa http://examslocal.com. Sen jälkeen voi varata testin haluttuna ajankohtana aikavyöhykkeestä riippumatta. Testin hinta on 150-200 dollaria ja se maksetaan luottokortilla. Testi käynnistetään ja suoritetaan samasta osoitteesta varattuna ajankohtana. Testiajankohtaa voi vaihtaa tai testin voi perua veloituksetta 24 tuntia ennen testin alkamisajankohtaa. Rekisteröinnin yhteydessä voi tarkistaa, että työasema ja tietoliikenneyhteys ovat vaaditulla tasolla.

Testejä voi tehdä omalla koneella missä tahansa rauhaisassa paikassa, vaikkapa kotona, työpaikalla kokoushuoneessa tms. Koneessa pitää olla kamera, jotta testin valvoja voi varmistaa, että testiympäristö on asianmukainen. Valvoja tarkastaa kokelaan henkilöllisyyden ja valvoo kameran välityksellä kokelaan suoritusta. Mahdollisissa ongelmatilanteissa valvojan kanssa voi kommunikoida chat-sovelluksella.

SUSE-polulle mars!

SUSE Linux Enterprise -ratkaisualueen sertifiointi on hyvä lähtökohta. Administrator-tason testin läpäisemiseksi pitää ymmärtää, mikä Linux on, mistä se koostuu ja miten sitä hallitaan. Lisäksi on ymmärrettävä, mitkä ovat tekstipohjaisen komentokehotteen peruskomennot optioineen, Filesystem Hierarchy Stadard jne. Testin aihealueet käsitellään kurssilla 3125 SUSE Linux Enterprise 12 Administator.

Myös yleinen, muutaman vuoden linux-kokemus voi riittää testin läpäisemiseen. Sisällön osalta oleellisinta on ymmärtää, että uusissa linux-jakeluissa ollaan siirrytty joiltakin osin uusiin teknologioihin, esimerkkeinä UEFI, GRUB2, systemd, wicked jne. Lisäksi jakelukohtaisten toteutusmenetelmien osaaminen, kuten järjestelmänhallintasovellus YaST, RPM, Zypper, Supportconfig ja SUSEfirewall2, on välttämätöntä. Muut osaamisvaatimukset liittyvät kaikkien linux-jakeluiden yleisiin asioihin. Osaamatta uusien teknologioiden ja SUSE-pohjaisten sovellusten yksityiskohtia, testin läpäiseminen on epätodennäköistä.

Engineer-testi on tyypiltään hands on. Testissä edellytetään kurssin 3125 lisäksi kurssin 3126 SUSE Linux Enterprise 12 Advanced Administration sisällön hallitseminensillä tasolla, että kykenee virtuaalisessa ympäristössä konfiguroimaan SLES 12 -palvelimia kursseilla käsiteltyjen harjoitustehtävien mukaisesti.

Cloud, Storage ja Manager-testit ovat pääosin tuotekohtaisia, mutta koska ne on toteutettu SUSE Linux Enterprise Server 12 -alustalla, testeissä edellytetään käyttöjärjestelmän toimintojen ja palveluiden muokkaus- ja ylläpitovalmiutta komentoriviltä tai hallintasovelluksista.

Lue myös

Timmiin kesäkuntoon - SUSE teknologioiden kurssikatsaus

ICT-koulutuksemme perusta: yksilöllistä, käytännönläheistä ja ammattilaisen toteuttama kokonaisuus

Koulutus ja kurssit


Jätä yhteydenottopyyntö tai soittopyyntö, otamme sinuun yhteyttä 24 tunnin sisällä.

Ota yhteyttä